top of page

Quality of Hire

Bijgewerkt op: 26 mei 2023

The Quality of Hire

Na het vertrek van collega Y, is collega Z aangenomen. Het hele plaatje klopt, Z heeft alle benodigde skills, een top CV en een bak aan ervaring, op papier is collega Z de perfecte match. Toch blijkt hij in realiteit een minder goede match en is collega Z binnen 18 maanden weer weg. Dit is hoe het in 46% van de nieuwe aannames gaat volgens Leadership IQ. Op papier is iemand perfect, maar in werkelijkheid blijkt het toch geen match.

Hoe kan dit?

De oorzaken hiervoor zijn zeer divers en een “schuldige” is dan vaak ook niet aan te wijzen.

Voor de werknemer kan een slechte Onboarding een reden zijn. Ook kan een werknemer het gevoel hebben aan zijn/haar lot overgelaten te worden. Dat geeft geen vertrouwen om in een veilig omgeving te starten. Een werkgever kan daarentegen juist het gevoel hebben dat iemand te weinig initiatief of eigenaarschap toont.

Het mes snijdt altijd aan twee kanten. Cruciaal voor een succesvolle aanname blijkt wel iemands persoonlijkheid.’ Hoe kom je erachter of iemand een succesvolle aanname is? Dit is waar ’the Quality of Hire’’ om de hoek komt kijken.

Wat is de Quality of Hire?

Bij de Quality of Hire gaat het erom of iemand van waarde is voor je bedrijf. Is je nieuwe aanname binnen enkele maanden weer weg, dan weet je dat je Quality of Hire niet optimaal is en het dus een onsuccesvolle aanname was. Blijft de nieuwe medewerker lang hangen, dan weet je dat je goed zit en het een succesvolle aanname is. Het succes van het bedrijf wordt uiteindelijk ook mede bepaald door het succes van de medewerkers. De Quality of Hire is dus enorm belangrijk. Volgens LinkdIn ziet ruim 40% van de bedrijven wereldwijd de Quality of Hire daarom als topprioriteit. De Quality of Hire kan je ook gebruiken als metric om erachter te komen hoe het ervoor staat met jouw recruitmentfunctie, ook niet onbelangrijk.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe meet je de Quality of Hire?

Bij de Quality of Hire gaat het erom of een aanname succesvol is of niet. Je kunt dat met een simpele formule berekenen:

Aantal succesvolle aannames

Quality of Hire = ----------------------------------------

Totaal aantal aannames

Je kan dit toepassen door ook HR-data te betrekken in je recruitment KPI’s. Data die veel zegt over kwaliteit van de hire is hoe snel iemand doorstroomt naar andere functies, salarisgroei, beoordelingscijfers. Niet alleen met de formule kun je inzien of je aanname succesvol is geweest. Er is meer data dat iets zegt of de kwaliteit van je aanname. Kijk bijvoorbeeld naar hoe snel iemand doorstroomt naar andere functies, hoe snel er salarisgroei is en bekijk de (stijgende) beoordelingscijfers. Al deze data geven aan of je een succesvolle medewerker in je team hebt binnengehaald.

Naast de formule heb je nog een aantal metrics waarmee je de Quality of Hire van jouw bedrijf of recruitment functie kan meten.

Behoud: Hoelang blijft een nieuwe aanname bij het bedrijf.

Tevredenheid: Hoe tevreden ben je met de aanname, gemeten door een manager/werkgever.

Snelheid: Hoelang duurt het totdat iemand volledig is ingewerkt en productief is.

Bedrijfsmatch: Hoe goed past iemand bij het bedrijf, gemeten door bijvoorbeeld collega’s.

De kwaliteiten meten voordat je aanneemt

Veel recruitmentspecialisten zijn het erover eens, je bent te laat als je pas begint met het meten van de Quality of Hire na de aanname. Begin hier dus al mee voor en tijdens de recruitmentprocedure. Doordat je de succesvolle aannames kan identificeren kan je ook identificeren welke kenmerken belangrijk zijn. Is het opleiding, opgedane kennis of zijn het karaktereigenschappen en welke zijn hierin doorslaggevend. Deze inzichten kan je meenemen en toetsen in de interviews die je doet met nieuwe kandidaten.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Time to Productivity

Time to Productivity, hoe meet je hem? Hoe zorg je ervoor dat hij optimaal is? In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten.

Comments


bottom of page